Üres

Összesen: 0 Ft

Maghun Világörökség és Hagyomány

Hagyományőrző kézműves termékek webáruháza Zsűrizett míves termékek, viselet, magas műveltség...

Who is the Taltos?

Beküldő: Bednarik Richárd, 2015-11-12 19:42

Magyarul a cikk második felében olvashatsz.

Who is the "taltos" in the Hungarian mythology?

The táltos (also "tátos") Hungarian pronunciation: [taːltoʃ] is a figure in Hungarian mythology similar to a shaman.

According to Roman Catholic priest Arnold Ipolyi, in his book "Magyar mitológia" (Hungarian Mythology) from 1854, a táltos was in direct contact with God during the prenatal period. Once born, the táltos had a special mission in life to cure both body and soul of other members of society. The táltos could be either male or female, and should be born with more bones than the usual, like six fingers (altogether 11 or 12 fingers) or already-grown-in teeth. A táltos could also be born with the caul.

During their childhood, they had to be brought up in secret to learn everything to be a type of shaman.

The táltos was able to go into a deep meditation called "trance", and in such a state could cure sickness of any kind. The táltos also had a mission to communicate with the entire Hungarian nation in a time of danger, to warn against invading armies or an impending cultural collapse.

The táltos always had a horse, frequently appearing in Hungarian folk tales. However, the Táltos Horse always was ugly, causing them to be mocked by everybody. It is said in myths, that only the táltos could see the real powers hidden in the horse, and the heroes of the folk tales.

When they met, only the táltos could ride the horse, and it was always "flying like thought". This way the táltos is able to meditate (révül).

In the folk tales the true form of the táltos horse has five or six legs, could have gold, silver or copper hair, and many times eats hot cinders before going on a mission. It can fly to anywhere but has no wings.


In the pics: Painting by David Julia
http://www.davidjulia.hu
Title: Taltos-world 

A táltos a magyar népi hitvilág természetfeletti erejű személye, a magyar ősvallás főpapja. Tevékenységük egyesítette a papi, orvosi, lélekgyógyász, szertartásvezető, bírói és jós szerepet.

A legtöbb ismeretünk a táltosról Ipolyi Arnold római katolikus paptól származik, aki összegyűjtötte a népi hiedelmeket Magyar mitológia (1854) c. könyvében. Ezek szerint a táltos már a magzati korban közvetlen kapcsolatban van a Jóistennel, itt kapja meg azt a „többletet”, ami születéskor fizikailag a többlet fogat vagy többlet ujjat jelent (vagy bármilyen többlet csontot). Sorsát az Isten eleve elrendelte, valamilyen célja van az életben, ez általában vagy a világ vagy a nemzet megmentése, fizikai vagy lelki értelemben. Táltos lehetett férfi vagy nő is, bárki, hiszen nem az emberek választották vagy oktatták, hanem úgy született. A néphit azt tartja, hogy sokáig szoptatják, csendes, szótlan gyermek, de korához képest rendkívül erős. Sorsforduló volt a hetedik életév, ha eddig ellopták a fogát, nem lett meg a képessége. Ha ebben a korban eltűnt a háztól, „elvitték a táltosok”. A táltosság nem tanulható, s nem tanítható. Elhívás alapján történik, a sámán és a táltos között az a különbség, hogy táltosnak születik valaki, elrévüléséhez semmiféle szert nem használ, míg a sámánnak ehhez valamilyen tudatmódosító szerre van szüksége. Magyarországon, illetve a magyaroknál soha nem volt sámán,vagy sámánizmus.

A táltos egyik legfontosabb jellemzője a „révülés”, ami egyfajta meditáció. A révülés során távolról gyógyíthat vagy a lelke messzire szállhat, akár a csillagok közé. A révülés folyamatát legjobban és legpontosabban a „Mirkó királyfi” című székely népmesénk őrizte meg.
A táltosnak legtöbbször volt lova. Eredetileg a táltos ló egy gebe ló volt, amit mindenki kinevet, kigúnyol. A táltos meglátja a ló rejtett értékeit és hatalmát. A népmesék szerint a lónak égő parazsat kell ennie, ezzel megtelik erővel, „aranyszőrű táltos paripa lesz belőle”. Csak a táltos tudja a lovát úgy meglovagolni, hogy „repüljön, mint a gondolat” (révüljön).

A táltos szárnya a révülést, a Földtől való elszakadást jelképezi. A táltosnak a dobja is a lova, mert a dob 3-4 Herzen rezeg s mialatt üti és énekel, révüléshez vezet… Főleg, ha a Föld energiavonalainak keresztezésében áll.

 

Források:Ipolyi Arnold,világháló,metapedia

Összeállította:Kozma Andrea