Üres

Összesen: 0 Ft

Maghun Világörökség és Hagyomány

Hagyományőrző kézműves termékek webáruháza Zsűrizett míves termékek, viselet, magas műveltség...

Párna Galambos-szíves motívummal

Méret: 
40 × 40 × 10 cm
10 600 Ft

A béke, az anyaság és a jövendölés női energiái. Az otthon szeretete és biztonsága, termékenység, ősi energiák szimbóluma. Lélekmadár.

A galambot a régebbi korokban a szeretet, szerelem és a természetfeletti dolgok jelképeként említették. A galamb nagyon fontos szereplője a népmeséknek, mondáknak, s a művészetekben is nagy szerepe van. A galambok eredetileg az ősi Boldogasszony jelképei voltak.

Huszka József szerint : A GALAMB, a veszekedő természetű szelíd galamb mint Istár-Szemiramisz jelképe eddig, mint legrégibb emlékünk, a hohenbergi (Stiria) sírokból (IV-V. sz. Kr. u.) ismeretes, egyes alakban vagy párosával egymás mellett. Úgy a hohenbergi galambokra, mint mai díszeink hímzett, festett és fába faragott, zománcozott alakjaira jellemző, hogy majd mindig pávafarkú galambot ábrázolnak.
Mai díszeink között cserép- és bútorfestésnél is gyakran találkozunk a galamb alakjával, amellett még a székely galambbúgos kapu nekem úgy tűnik föl, mintha egyenesen csak Asztarté tiszteletére állított emlék volna. Az íves nagy kapu emeletes galambdúcával, istenfás pilléreivel, címerablakával a kiskapu fölött egy réges-régi ősi emléknek néz ki, amely eddig, ha megvénül, ha megkorhadt: újra született, ismét ős alakjában pompázik máig.
A galambnak, mint a szerelem madarának jelentését hirdetik népdalaink is, mikor a szeretőt, kivált a menyecske-szeretőt mindig galambomnak nevezik. Ezek alapján bátran mondhatjuk, hogy mindig jelképes értelme volt nálunk az Istár-Szemiramisz-Vénus galambjának s így ősidők óta mint jelképes dísz szerepel ornamentikánkban."

Kézműves termék, foltvarrásos technikával.

Kezelés: 
Kézzel mosható
30C.
Anyaga: 
Lenvászon és pamut