Üres

Összesen: 0 Ft

Maghun Világörökség és Hagyomány

Hagyományőrző kézműves termékek webáruháza Zsűrizett míves termékek, viselet, magas műveltség...

A gömöri csomós hímzés

Beküldő: Kozma Andrea, 2016-04-08 20:37

Sok magyar ember számára a gömöri csomós hímzés ismeretlen, pedig méltán élvezheti kintüntető figyelmünket ez a hímzésfajta.

A hímzés valójában a francia csomóhoz hasonló, amit térkitöltő elemként alkalmaztak az úri hímzés motívumainak kialakítására: indák, virágtöves csokrok gránátalmával, tulipánnal, rózsával.Ünnepi viseleten a csomós hímzés helyett gyöngyhímzést is alkalmaztak.

A gömöri csomós hímzés az úrihímzés egyik válfaja, tehát ami igaz az úri hímzés motívumaira, az a csomós hímzésre is fennáll.

 A csomós hímzés jellegzetessége, hogy a hímző apró csomókkal tölti ki a teret. Ezek a kicsi szabályos csomócskák úgy sorakoznak egymás mellett, mint apró fehér gyöngyök. Bár a vegyes hímzéstechnikák között gyakran találkozhatunk a csomós hímzéssel, tiszta előfordulása ritka, csak kis számban maradt ránk. Ez a kevés darab Észak-Magyarországról származik, azon belül is szinte kizárólag a mai szlovák határ menti Gömör falucskából.  Ezek a minták nem egyházi textíliákon, hanem lepedőszélek és párnavégek díszítéseként maradtak fenn. Jellemző motívumok ezeken a darabokon a hulláminda vonal, gránátalma, tulipán, rózsa motívumok.

A gömöri csomós hímzés is változik a korral. Már a XIX-XX.  századi hímzéseken is azt láthatjuk, hogy a csomóöltés más hímzéstechnikák kiegészítéseként jelenik meg.

Jellemző, hogy a mintavilág és szerkesztésmód őrzi a hagyományokat, viszont a kivitelezésnél a munkaigényes, aprólékos csomóöltést mára felváltotta valamely egyszerűbb öltéstechnika. 

 

Megjegyzés: Sokak örömére a kalocsai hímzés soha nem látott "reneszánszát" éli. Ezzel viszont az a baj, hogy népművészetként tartják számon, pedig a színes kalocsai hímzésnek nincsenek évszázados hagyományai, hiszen Király Ilus 1886-ban született, a kalocsai hímzést ő tervezte újra, tehát nem olyan régi! Az igazi kalocsai hímzés néhány olyan mintaelem mint a  pötty, cseppalak, szár variálásával kialakított mintavilág. 

A hímzés, főleg a gömöri azért sokkal időigényesebb, mint néhány divatos technika.Egy díszpárna hímzése akár 80-100 órát is igénybe vehet. A nagyobb darabok ennek a többszörösét adják ki a ráfordított időben. 

Kozma Andrea 

Ajánló: Gömöri hímzéses terítők

Gömöri csomós hímzésGömöri hímzés

Kategória: