Üres

Összesen: 0 Ft

Maghun Világörökség és Hagyomány

Hagyományőrző kézműves termékek webáruháza Zsűrizett míves termékek, viselet, magas műveltség...

A kékfestő

Beküldő: Kozma Andrea, 2016-02-11 15:12

A kékfestés több mint ötszáz éves múltra tekint vissza.

Indiából Nyugat-Európán át került hazánkba. Nehéz kézműves mesterség, amelynek tudománya apáról fiúra száll. Ez és az erős fizikai munka az oka, hogy készítőinek száma folyamatosan csökken.A magyarországi kékfestő műhelyek száma már csak hat, de egész Európában is csak húsz működik.

A kékfestés alapja, az indigós hidegfestés földbe süllyesztett festőkádakban történik, a XIX.század első felétől pedig az indathrén, melegfestést is alkalmazzák.Készítése ugyanazzal a hagyományos eljárással történik,ahogy ezt pl. a tiszakécskei Kovács család 1932-ből származó receptkönyve ismerteti:

"A pamut alapanyagot szódás fürdőben kifőzik, kiöblítik, majd a szárítás, átvasalás, a mintázási helyek kijelölése következik.
Az így kikészített fehér pamutvásznat réz-sókból kevert nyomómasszával mintázzák, takaróréteget képezve az anyagon. A mintázás a század első feléből származó mintafákkal történik, amelyeket régen faragták, később rézdrót és lemez beépítésével készítették.
A festés 85 C-os festőfürdőben történik. A feleslegessé vált nyomómasszát ezt követően enyhén savas vízben lemossák és ennek helyén előjön az anyag eredeti fehér színe, a látható fehér minta. Szárítás, keményítés és vasalás után kész a kékfestő áru."

A kékfestő különlegessége a tiszta pamutanyag, az egyedi mélykék árnyalat, a teljes méret- és színtartósság, valamint, hogy az egyedi minták fehér színét a vászon alapanyag adja meg.A kékfestő anyag - a hagyományos technológiának megfelelően - keményített és kalanderozott (nagy nyomással átvasalt). Így biztosított a megfelelő tartás és tükrös fényesség.

Kékfestő is the traditional Hungarian textile art of blue-dyeing. Using a wax-resist process similar to batik, white cotton or linen fabric is block-printed with molten wax to form the pattern. The fabric is then dyed blue. When the wax is removed, the areas protected by wax reveal the pattern in white on a blue background. This endangered art is still practiced today using centuries old equipment and techniques.

Ajánló: Kékfestő viseletek a Maghunban
http://maghun.com/hagyomany/gyerekeknek#Gyermekruha

Kategória: