Üres

Összesen: 0 Ft

Maghun Világörökség és Hagyomány

Hagyományőrző kézműves termékek webáruháza Zsűrizett míves termékek, viselet, magas műveltség...

Boldogasszony üzenőlapjai

3 400 Ft

Boldogasszony hitünk jóval a Jézus előtti időkre mutat.
Ebben a könyvben huszonnégy Boldogasszony képet vázolt fel a szerző, amelyeket Rózsa Éva képekbe is öntött. A huszonnégy kártya alapján választódik ki, ügyes-bajos dolgainkhoz Boldogasszonyunk melyik minősége a legmegfelelőbb a bajok orvoslására, melyik Boldogasszonytól kérhetünk tanácsot, melyik megnyilvánulásához fohászkodhatunk.
Boldogasszonyunk ősanyai, istenanyai gyökereket mutat. A Boldogasszonyság magába foglalja a Fény őrzését, annak visszaadását, Ő a kapuja életnek- halálnak, Ő a Föld, melyből minden földi élet sarjad és Ő az, aki befogadja a már nem használt testet, hogy újra születhessen általa. Óvja, védi a föld teremtményeit. Allegorikusan a magyar néphagyományban Ő a magyar Föld, ami össze van kapcsolva egy égi magyar földdel, amiből folyamatosan újraszülethetik a magyar élet. Ez azt feltételezi, hogy egy növényi szemléletű, női princípiumot elfogadó világképet hordoz a magyar lélek Boldogasszonyról. Boldogasszony ünnepeink az esztendő körén ciklikusan megjelenik, és mindegy szorosan összekapcsolódik a női princípiumokkal, a természet rendjével és kozmikus erejével. Hét Boldogasszony ünnepet tart számon a néphagyomány, pedig jóval több ismert a haza területén. De mindenhol csak 7 Boldogasszony ünnepet ünnepelnek. Itt a hetes szám szakralitására kell odafigyelnünk.
Boldogasszonyunk valós személy volt, a sumír ékiratok tudósítanak személyéről. Ba u dug asan, aki az Égi Eriduból érkezett, hogy Lagasz istenének, Ningirszunak a felesége legyen. Bau istennő igazi istenanyaként felelt az állatokért, a növények egészségéért és sorskiosztó tulajdonságával igazgatja magyar gyermekei sorsát.
Boldogasszony személyét nagy igyekezettel igyekezett az egyház Szűz Mária személyével összemosni, az ő jóságos égi hatalmát ráruházni. Ám a magyarság lelkében múlhatatlanul él Égi Édesanyja léte, akihez lehet fordulni a bajokban, a betegségekben, és tanácsát, segedelmét kérni.

Eredetileg hét Boldogasszony volt, ám a sóvár emberi lélek megteremtette a ,,szükségleteihez" illő sok-sok boldogasszonyi minőséget, melyekhez immár külön képességeket rendel a különféle bajainak orvoslására.
A szövegek néprajzi gyűjtések alapján mutatják be népünk varázstudását, a különböző Boldogasszony napokhoz tartozó tiltási dolgokat, a végzendő mágikus tevékenységeket, és az időjárás jóslási lehetőségeket.

Nem kell nekünk tízmilliós napokat keresgélni, hiszen minden Boldogasszony nap ilyen áldott nap! Azért asszonyi dologtiltók ezek a napok, mert ilyenkor az asszonyoknak mágikus feladataik voltak, és az elmélkedés, fohászkodás ideje volt.

Kategória: 
Kiadó: 
Kovács Kálmánné
ISBN: 
9630897601
Készletinformáció: 
Készleten